jump to navigation

Norsk i videregående og iPad 30.05.11

Posted by Erik B in Uncategorized.
trackback

Er norsk og iPad kompatibelt?

Jeg har siden 26. mars vært eier av en såkalt iPad 2 og har derfor fått litt tid til å reflektere over om denne kunne ha en plass innenfor norskfaget i videregående skole.  Selv bruker jeg den en god del til å lese både artikler, blogger, sosial media og såkalt seriøs litteratur.  Jeg har også brukt den til å presentere i klasserommet.  Den er faktisk veldig enkel å bruke.  I forkant hadde jeg konvertert en powerpointforelesning til Keynote.  Jeg slo på framviser og koblet med på en en liten ekstra VGA-kontakt.  Det gikk kjappere enn med PC.  Jeg har i tillegg gått til innkjøp av et ekstra stabilt stativ og Apples trådløse tastatur.  I en eventuell iPad-klasse ville jeg nok synes det har vært en fordel at elevene ikke kan multitaske, men kun kan ha et program oppe av gangen.  Alt i PDF kan leses i Kindle-applisjonen eller iBook.  Pages takler Word-formatet.  Det vil antakelig være lettere å lese og legge inn kommentarer i en stil, men dette har jeg foreløpig ikke prøvd.  Sist heldagsprøve la jeg inn i Dropbox og leste gjennom på iPad’en.

Lærebøker som applikasjoner

Når vil de første lærebøkene dukke opp som applikasjoner som elevene kan laste ned?  Og hvordan vil de være organisert?  De fleste forlagene har allerede nettsteder der enten alt innhold er offentlig tilgjengelig eller der du må kjøpe tilgang.  Dette innholdet vil nok kunne overføres til iPad.  Men det gjelder egne prinsipp for organisering av informasjon på denne plattformen, der det først og fremst er amerikanske magasin som The New Yorker og Wired som er «the cutting egde».  Det er viktig at når man først lager en produkt at man utnytter de mulighetene som er der.  Her ligger også en mulighet til å jobbe offline.  Innholdet kan ligge på harddisken og brukes hele tida, uavhengig at nett-tilgang.  Jeg kan forestille meg opplæringsdeler i skriving, å holde foredrag, lage og analysere sammensatte tekster som ikke finnes ennå.  Men jeg tror også det er viktig å integrere en slags del som er klassens «sosiale media» der produktene ligger i en læringsplattform.  Vi bruker Fronter i dag og jeg synes ikke dette fungerer godt.

Ukritisk?

Det er mulig jeg er litt ukritisk her og ikke ser alle fallgruvene.  Hvis det kommer innlegg mot dette, så skal jeg prøve å argumentere.

Fordeler:

 • Forlagene kan tjene penger umiddelbart, på tross av epleskatten. Bokhandelen er der allerede.
 • Elevene kan jobbe og lese offline.  Det fungerer bedre som leseverktøy og mer som en lærebok.
 • Det går veldig fort og skru av og på, og greit presenteringsverktøy.  Det er billig.
 • Det at forlagene kan ta seg betalt, betyr også at de kan tilby kvalitet.  (I motsetning til er mer idealistisk tilnærming)
 • Elevene får mer plass på pultene.  Labtop’ene er vanskelig å rydde vekk og ha liten batteritid.  iPad har min. 10 timer.
 • Touch-prinsippet vil gjøre enkelte ting lettere, mens andre ting er bedre på PC.

Ulemper:

 • Jeg foretrekker faktisk å produsere lengre tekster på en større skjerm, og liker å kunne multitaske når jeg skriver.
 • Det vil bli en krig mellom flere plattformer. Apple, Google, Windows og flere aktører vil kunne skape usikkerhet i det offentlige.
 • Nettidealismen som bygger på plattformer som Wikipedia, åpen kildekode og gratis læremidler som NDLA vil tape terreng.
 • For små skjermer?  Lette å skade?  Lette å stjele?  Kindle er bedre å lese på.
 • Epleskatten.  Den norske stat vil betale skatt til Apple, på samme måte som den har vært med på å finansiere Windows siden nettet startet opp.
 • Sosiale media kan bli altoppslukende og bli en stor tidstyv.  (Dette er situasjonen allerede.  Applikasjoner vil fungere offline!)

Framtida?

Jeg har allerede elever som har iPad med seg i klasserommet og som lar PC’en ligge hjemme.  De tar notater, skriver stiler og holder foredrag med iPad’en. Touchprinsippet virker for godt til å forsvinne og selv om Apple foreløpig er markedsledende, så vil de etter hvert tape terreng til de nye nettbrettene som dukker opp.  Jeg ser for meg ei framtid der de tunge lærebøkene ligger som applikasjoner på et nettbrett.  De vil være en fordel at klassen og skolen velger de samme lærebøkene, slik det fungerer i dag med papirbøker.  Det ligger en synergieffekt i klassen når vi leser de samme tekstene og driver samarbeidslæring med det samme lærestoffet.  Det vi foreløpig kan gjøre er å følge nøye med på det som skjer i utlandet.

Kom gjerne med innspill!  Dette er bare løse tanker…

Reklamer

Kommentarer»

1. Erling - 30.05.11

Moro å høre om dine erfaringer med iPad i skolen. Jeg oppplever at iPad har en rekke egenskaper som i sum gjør den veldig spennende. Du sier det ikke direkte, men jeg aner det mellom linjene: utfordringen blir å finne fram til arbeidsflyt som passer med iPad. Det er interessant å se at elever gjerne benytter iPad. Dette tror jeg har sammenheng med at de har en annen tilnærming til digitale vertøy enn oss som er en generasjon eldre. Uansett, jeg gleder meg til å se fortsettelsen!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: